„Banka sazebník proškrtá, když se upíšete, že na váš účet přibude měsíčně určitá minimální částka, nejčastěji mezi 10 a 15 tisíci korunami. Jinde to nahrazují přímočarou formulací, že vám k nim bude chodit výplata či důchod. Často vám pak nabídnou i bonusové výběry z bankomatů nebo bezplatné bezhotovostní operace,“ upozornil Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

S podmínkou příchozí minimální částky na účet se setkáte například u Citibank, České spořitelny, ČSOB a Ery, GE Money Bank, Raiffeisenbank, Sberbank či UniCredit Bank.

Výběr účtů zdarma s podmínkou příchozí minimální částky na účet
  • GE Money Bank - Genius Free & Flexi: 7 tisíc korun
  • Česká spořitelna - Osobní účet ČS II: 7 tisíc korun
  • UniCredit Bank - U konto: 12 tisíc korun
  • ČSOB - ČSOB Plus konto: 15 tisíc korun
  • Era/Poštovní spořitelna - Era online účet: 15 tisíc korun
  • Raiffeisenbank - eKonto Smart: 15 tisíc korun
  • Sberbank - Fér konto Aktiv: 15 tisíc korun
  • Citibank - Citikonto Plus: 25 tisíc korun

Komerční banka sice nespecifikuje konkrétní částku, která by vám měla každý měsíc na účtu přistát, odpuštění 50, nebo 100 procent poplatku za vedení účtu však podmiňuje splněním předem daných pravidel, přičemž jedním z nich je došlá platba (výplata, mateřská či rodičovský příspěvek, důchod). Banka má celkem čtyři pravidla a pro odpuštění celého poplatku požaduje splnění alespoň dvou z nich.

Příchozí platba není jedinou podmínkou

Pravidelná příchozí platba na klientův účet však není jedinou podmínkou, jejíž splnění banky pro bezplatné vedení požadují. Například u Citibank vám nenaúčtují poplatek, když budete mít zůstatek na účtu alespoň 250 tisíc korun.

U Komerční banky pak stačí vlastnit kreditní kartu či čerpat úvěr nebo hypotéku nebo mít u banky či jejích dceřiných společností uloženo alespoň 100 tisíc korun nebo pravidelně měsíčně spořit na spořicím účtu, termínovaném vkladu, penzijním připojištění či stavebním spoření.

Česká spořitelna kromě splnění příchozí platby ve výši alespoň sedm tisíc korun ještě vyžaduje v rámci programu Za důvěru, abyste zároveň využívali i další z produktů nabízených bankou (například kreditní kartu, pojištění, úvěr, podílové listy apod.)

U banky Zuno budete mít Účet plus bez poplatku (včetně dalších služeb zdarma), pokud měsíčně zaplatíte kartou alespoň tři tisíce korun.

Podmínku nesplníš, zaplatíš

„Neupisujte se však k něčemu, co nemůžete do budoucna dodržet. Účet zdarma se vám může hodně prodražit, pokud nesplníte stanovené podmínky,“ varuje Zelený.

Pokud tedy podmínku či podmínky nesplníte, banky vám pak naúčtují poplatky za vedení účtu, které se pohybují v desítkách až stovkách korun měsíčně. Například UniCredit Bank za vedení účtu požaduje 199 korun, GE Money Bank 149 korun, Citibank 169 korun, ČSOB, Sberbank či Raiffeisenbank 99 korun, Česká spořitelna či Era 69 korun a Zuno či Komerční banka pak 68 korun.

Banky splnění podmínek vždy posuzují za předcházející měsíc. „Měsíční poplatek za vedení konta je v příslušném měsíci vždy naúčtován. V případě splnění podmínek pro bezplatné vedení je poté začátkem následujícího měsíce vrácen na účet klienta,” uvádí na svých stránkách UniCredit Bank.

Lze to i bez podmínek

Na druhou stranu například Equa bank, která ještě na počátku letošního roku požadovala pro vedení účtu zdarma splnění alespoň jedné ze tří podmínek, z nichž jednou byla příchozí platba ve výši minimálně 10 tisíc korun, od daných podmínek ustoupila a od února si tak může účet zdarma zřídit kdokoliv.

Pro bezplatné vedení účtu nemusíte splnit žádné podmínky například u Fio banky, mBank či Air Bank u produktu Malý tarif.

U bezpoplatkových účtů při splnění daných podmínek máte zdarma jak vedení účtu, tak většinou i další běžné operace. Patří mezi ně výběry z bankomatu i u cizích bank či bezhotovostní transakce.