Zatímco v minulosti si až 30 procent Čechů zřizovalo stavební spoření pro jeho výhodné zhodnocení, dnes v něj věří pouze 15 procent lidí. Důvodem je jak snížení státní podpory, tak především velké množství investičních a spořicích účtů s výhodnějšími podmínkami.

 
   

Pouze každý třetí Čech plánuje použít peníze na účtu stavebního spoření v kombinaci s hypotékou na nákup domu či bytu.

Na koupi bydlení maximálně 5000 korun

Podle průzkumu až šest z deseti českých domácností může do pořízení bydlení investovat měsíčně sumu jen do pěti tisíc korun. To nestačí ani na splátku průměrné hypotéky, roste tak důležitost vlastních vstupních úspor.

„Pět tisíc korun měsíčně je na pořízení vlastního bydlení velmi nízká částka. Klienti hledají způsob, jak své peníze zhodnotit, než se pustí do investice do vlastního bytu nebo domu. Stavební spoření pro mnoho z nich ztrácí význam, neplynou z něj oproti nabídce jiných služeb žádné výhody,” uvedl Tomáš Rampula ze společnosti Swiss Life.

Ideální je volné peníze vhodně investovat, například prostřednictvím programů pravidelného investování do podílových fondů.

 
 

Zatímco trh stavebního spoření pomalu klesá, ten hypoteční prožívá rekordní žně. Zejména v posledních dvou letech se hypotéky staly pro klienty dostupnější díky nízkým úrokovým sazbám i na delších fixacích a výhodnou cenou nemovitostí.

V loňském roce dosáhl objem poskytnutých hypoték rekordní částky téměř 150 miliard korun. Letošní produkce hypotečního trhu se loňským 150 miliardám může podle analytiků poměrně výrazně přiblížit.


 

„Celkový zájem o hypotéky v září 2014 je druhý nejvyšší za poslední čtyři roky. Pouze v rekordním roce 2013 byl v devátém měsíci prodán větší objem hypoték. Stejně tak lze očekávat podobná čísla za měsíc říjen, kdy sazby opět spadly na rekordní dno,” zmínil Jiří Sýkora ze společnosti Swiss Life.