Polepší si všichni, nejvíc rodiny s dětmi

01.01.2015 17:52

Polepší si všichni, nejvíc rodiny s dětmi

Zrušení třicetikorunových regulačních poplatků u lékařů a v lékárnách, zvýšení daňové slevy na děti, omezení výdajových paušálů pro živnostníky či zavedení druhé snížené sazby DPH. To jsou jen příklady mnoha změn, které začnou platit od 1. ledna příštího roku.

Ilustrační foto

Ilustrační foto

FOTO: Profimedia.cz

  Včera 6:02 

Sotva se Češi začali vyrovnávat se záplavou novinek, které jim od letoška naservírovaly nový občanský zákoník a doprovodná legislativa, už se na ně valí další změny zákonů. Tentokrát však budou pro všechny rychleji vstřebatelné a většina lidí na nich vydělá.

Hlavní změny v ekonomice v roce 2015
Výdajové paušály živnostníků dostanou strop pro všechny kategorie
Léky, knihy a dětská výživa přejdou do desetiprocentní DPH
Minimální měsíční mzda vzroste o 700 korun na 9 200 korun
Končí třicetikorunové poplatky u lékaře a v lékárnách. Poplatek 90 korun za návštěvu pohotovosti zůstává
Průměrný důchod se zvýší o 200 korun. Pracující důchodci budou mít opět slevu na dani jako ostatní
Sleva na dani za druhé dítě ze zvýší o 200 korun, za třetí dítě o 300 korun měsíčně
Elektřina v průměru mírně zlevní, naopak voda a teplo v průměru mírně zdraží
Pošta zdraží část služeb v průměru o pět až deset procent

"Daňové změny pro rok 2015 jsou pro poplatníky veskrze příznivé," potvrzuje daňová poradkyně společnosti TaxVision Blanka Štarmanová.

Nejvíce si díky slevám na dani polepší rodiče předškolních dětí a rodiny s více potomky. Slevu na dani si pak opět mohou uplatnit i pracující senioři. Dlouho očekávanou novinkou je druhá snížená sazba daně z přidané hodnoty (DPH). Otázkou však podle odborníků zůstává, nakolik ji pocítí i koncoví spotřebitelé.

Nová desetiprocentní sazba daně z přidané hodnoty byla původně určena jen pro léky, knihy a kojeneckou výživu. Nakonec bude zahrnovat i potraviny pro lidi držící bezlepkovou dietu.

Z pohledu daňového poplatníka je podle Štarmanové jedinou negativní změnou zavedení stropů na paušální výdaje živnostníků.

Legislativních změn ovšem dozná i daňové zvýhodnění životního pojištění. Kdo bude chtít využívat daňového zvýhodnění pojistného na životní pojištění i nadále, bude muset od příštího roku splňovat nově zakotvenou podmínku ve své pojistné smlouvě, že nebude provádět výběry vložených prostředků.

Pro rok 2015 zůstává nakonec zachován maximální odpočet úroků u hypotečních úvěrů na hranici 300 tisíc korun. K původně plánovanému snížení daňového odpočtu u zaplacených úroků z úvěru na bydlení na 80 tisíc korun tedy nedošlo.
V oblasti práce a sociálních věcí se kromě jiného zavádí porodné i na druhé dítě, senioři si na důchodech polepší o zhruba 200 korun měsíčně.

Minimální mzda vzroste o 700 Kč

Minimální měsíční mzda vzroste o 700 Kč na 9200 Kč. Naposledy se minimální mzda zvyšovala v srpnu 2013, v letech 2007 až 2012 nerostla vůbec. Současně se zvyšuje limit pro neplacení sociálního pojištění u přivýdělku z 62 261 korun na 63 865 korun ročního hrubého zisku.

Statisíce zaměstnanců státu se mohou po schválení nových platových tabulek vládou těšit na to, že jim stoupnou mzdy. Pracovníci ve zdravotnictví a v sociální oblasti si od ledna polepší o pět, respektive o čtyři procenta, policisté a hasiči o procento a půl. Policistům, hasičům a dalším členům ozbrojených složek včetně pracovníků ve vězeňství se však stejně jako učitelům platy zvýšily už letos v listopadu, a to o 3,5 procenta.

Podle analytiků ministerstva financí se současně v roce 2015 výrazně nezvýší ceny. Průměrná míra inflace by se měla pohybovat kolem 1,5 procenta. Protože platy a mzdy porostou výraznějším tempem, většině občanů vzroste jejich životní úroveň.

V Česku je zavedena rovná 15procentní sazba daně z příjmů fyzických osob. Lidé s příjmy nad limit však musejí dále platit i tzv. sedmiprocentní solidární zvýšení daně. Za rok 2014 se odvádí z příjmu nad 1 245 216 korun, pro rok 2015 se však toto zvýšení daně bude platit až z příjmu nad 1 277 328 korun.

Držitelé průkazu TP, ZTP a ZTP/P si budou moci od ledna vyměnit tyto průkazy bez administrativních průtahů a správního řízení, které by znovu posuzovalo jejich zdravotní stav. Nárok na příspěvek na mobilitu bude  nově vázán přímo na nárok na průkaz osoby se zdravotním postižením ZTP nebo ZTP/P.

Vedle školek nově i dětské skupiny

Některé významné změny začaly platit už ke konci letošního roku. Už od 29. listopadu je účinný zákon o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině.  Tyto skupiny mají usnadnit rodičům dětí lépe sladit rodinný a pracovní život. Mají pomoci řešit problém s chybějícími místy ve školkách. Založení skupiny má být administrativně i finančně méně náročné, než je tomu u klasických školek.

Ministerstvo průmyslu a obchodu vydalo v listopadu vyhlášku, kterou se probouzí k životu novela zákona o hospodaření energií. Podle ní lidé v domech, ve kterých se rozúčtovávají náklady na teplo mezi jednotlivé byty, musí mít již od ledna u svých tepelných zařízení povinně nainstalované nejen předepsané regulační prvky, ale také měřáky dodávky tepelné energie. Jde přitom o investice v řádu tisíců korun. [celá zpráva]

Už od prosince platí změna zákona o omezení plateb v hotovosti. Omezení se vztahuje také na půjčky, darování a další smlouvy reálné povahy. "Nově budou tímto omezením postiženy už transakce nad 270 tisíc korun. Opatření má přispět i k redukci korupčního rizika," řekl Jiří Hartmann z advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři.

Změny nejen v peněženkách

Změny se ale netýkají jen peněženek. Již od listopadu je platná i nová vyhláška, kterou se mění podmínky pro kácení stromů. Nově je možné kácet bez povolení ovocné dřeviny i u rekreačních objektů a v zahrádkářských koloniích. Na ostatní dřeviny s obvodem kmene větším než 80 centimetrů ve výšce 130 centimetrů lidé nově potřebují povolení.

Další zajímavou novinkou, která již vešla v platnost, je třeba i to, že od 13. prosince se v celé EU včetně České republiky změnila pravidla pro označování potravin. Údaje na obalech mají být čitelnější než doposud a v seznamu složek musí být zvýrazněny alergeny.


Jakub Svoboda, Právo