Koupě domu nebo nájem ?

12.02.2016 15:42

Koupit dům, nebo žít v pronájmu?

 

Je lepší si pořídit vlastní bydlení, nebo si něco pronajmout? Mezi ekonomy je toto jedna z nejvíce diskutovaných otázek a ke shodě nad její odpovědí nedochází. Nedávno o ní diskutovali i ekonomové Alex Tabarrok a Timothy B. Lee. První z nich tvrdí, že lepší je pronájem, druhý preferuje koupi vlastního bydlení. Můj názor je obecně následující: Pokud si z nějakého důvodu opravdu chcete koupit dům, pak to udělejte. Jestliže to pro vás není důležité, nedělejte to jen pro to, že se to zdá být výhodné z finančního hlediska. Jde o jednoduché pravidlo, které vás ušetří dlouhých úvah a nakonec vás pravděpodobně dovede ke správnému rozhodnutí.

Pokud bych se pokusil o detailnější odpověď, pak bych zmínil to, že hlavním důvodem pro pronájem je diverzifikace. Když totiž vlastníte nemovitost, máte obvykle velkou část svého bohatství vázanou v jednom aktivu. Jestliže se pak region, ve kterém bydlíte, dostane do ekonomického útlumu, dojde tam ke znečištění životního prostředí, nebo k jinému problému podobné povahy, hodnota vašeho aktiva klesne. V případě, že si nemovitost pronajímáte a úspory investujete do akcií, dluhopisů a jiných aktiv, budete podobných problémů ušetřeni.

Vlastnictví nemovitosti váš ohrožuje i z hlediska možnosti ztráty zaměstnání. Ceny nemovitostí a trh práce jsou totiž úzce provázány s místní ekonomikou. Pokud se pak její situace zhorší, promítne se to do obou. Pro vás pak bude těžší najít dobrou práci a ve stejnou dobu klesne hodnota vaší nemovitosti. A do třetice tu je otázka mobility. Prodej domu zabere čas a něco stojí. Snižuje tak vaši mobilitu a tento problém souvisí i s předchozími – pokud přijdou problémy v regionální ekonomice či ve vašem městě, budete v nich uvězněni i kvůli tomu, že prodej domu bude složitější.

Řada důvodů, které bývají uváděny jako argumenty pro nákup nemovitosti, jsou ve skutečnosti pouze důvody, proč si koupit REIT. Lee poukazuje na to, že investice do nemovitostí mívají nižší návratnost než akcie, ale také mají nižší riziko, protože ceny nemovitostí nejsou tak volatilní. Mezi cenami akcií a nemovitostí také nepanuje vysoká korelace, takže je tu možnost diverzifikace. Nicméně jak už bylo uvedeno, tyto argumenty neznamenají, že si musíme hned kupovat celý dům. Stačí si koupit REIT, čímž získáme malý kousek hodnoty nemovitostí po celé zemi.

Když máme svůj dům, nemusíme samozřejmě platit nájem (i když platíme daně, náklady na údržbu a úroky a splátky hypotéky). I nájem může být volatilní, a to je další argument pro vlastnictví svého domu. Hypotéka nás navíc může nutit k vyšším úsporám, respektive k vyšší zodpovědnosti při nakládání s vlastními financemi. Všimněme si ale, že řada důvodů pro vlastnictví domu je svou povahou psychologická a ne finanční. Pokud tedy nechcete spekulovat, kupte místo domu zmíněný REIT, se kterým dostanete to samé a navíc budete diverzifikováni. Jediný opravdu dobrý důvod pro koupi domu zní následovně: Prostě chcete žít ve vlastním domě. Pak vám ale žádný finanční poradce neřekne, jaká je férová cena za dům, o kterém sníte.

Autorem je ekonom Noah Smith.

Zdroj: Bloomberg

Zdroj: www.patria.cz