Češi a zadlužení

16.09.2014 08:02

Češi se stále více zadlužují, berou si hlavně úvěry na bydlení

Podle údajů Bankovního a Nebankovního registru dlužili Češi v polovině letošního roku bankám a dalším finančním společnostem celkem 1,5 biliónu korun. V meziročním srovnání je to o 127 miliard korun více. Úvěrový trh táhnou především hypoteční úvěry, ovšem lidé si berou v průměru nižší částky než loni.

Češi v polovině letošního roku dlužili o 127 miliard korun více než před rokem.

„Výsledky našich statistik potvrdily trend posledního období, kdy se nadále zvyšuje počet lidí zejména s úvěrem na bydlení a snižuje se jeho průměrná částka. Tyto výsledky na jedné straně potvrzují rostoucí zájem zejména o hypoteční úvěry a na druhé straně ukazují, že se lidé zadlužují zodpovědněji a pečlivěji zvažují, jak vysokou částku úvěru si mohou dovolit,“ uvedla Zuzana Pečená, ředitelka společnosti CBCB – Czech Banking Credit Bureau, která Bankovní registr provozuje.

V pololetí bylo téměř šest miliónů úvěrových smluv

V polovině letošního roku ve srovnání se stejným obdobím roku 2013 se počet Čechů, kteří mají nějaký úvěr, zvýšil o 149 tisíc. Přičemž 89 procent z tohoto počtu tvoří hypoteční úvěry - čerpalo je o 133 tisíc více lidí. O 16 tisíc více klientů si vzalo krátkodobý úvěr.

Průměrný dluh úvěru na bydlení se za uplynulý rok snížil o 135 tisíc korun na necelých 1,5 miliónu korun. Naproti tomu průměrná částka krátkodobého dluhu se mírně zvýšila o 4800 korun na 145 tisíc korun.

Ke konci pololetí 2014 bylo evidováno téměř 5,7 miliónu otevřených smluv. Tento počet se v meziročním srovnání zvýšil o necelých 143 tisíc smluv.

Podle údajů registrů dluží k polovině tohoto roku občané České republiky na půjčkách bankám a finančním institucím 1,5 biliónu korun, což je o 126,4 miliard korun více, než tomu bylo k 30. červnu 2013.

Problémy se splácením mají čtyři procenta z těch, kteří čerpají dlouhodobé úvěry a 11 procent z dlužníků s krátkodobým úvěrem.

V červenci další zadlužování

Podle údajů České bankovní asociace rostl zájem o bankovní úvěry i v prvním měsíci druhého pololetí. Nové úvěry domácnostem dosáhly v červenci částky 30,8 miliard korun, což představovalo meziroční vzestup o 11,2 procent.

Dominantní byl opět objem nových úvěrů na bydlení. Nové hypoteční úvěry mohli klienti v červenci získat za roční úrokovou sazbu 3,17 procenta, refinancované úvěry byly levnější - úroková sazba 2,77 procenta.

Na druhou stranu už déle než rok klienti ztrácejí zájem o úvěry z kreditních karet a kontokorenty. V červenci 2014 se jejich pokles prohloubil na 6,3 procenta.

Nejvíce si půjčují čtyřicátníci

Nejvíce půjček na bydlení a v největším celkovém objemu patří klientům ve věku od 35 do 44 let. Ovšem nejvyšší průměrnou částku na bydlení - 1,8 miliónu korun - čerpají lidé ve věku od 30 do 34 let.

Věkové složení je shodné i u krátkodobých půjček, nejvíce jich mají klienti ve věku 35 až 44 let. O něco méně půjček pak čerpají klienti ve věku od 45 do 54 let, ti si také berou nejvyšší průměrnou půjčku - 176 tisíc korun.

Důkladné prověření žadatele je samozřejmostí

Na úvěrovém trhu je také zřejmý trend, kdy finanční instituce častěji než dříve prověřují úvěrovou historii žadatelů o půjčky. Tento trend ukazují například poslední statistiky Nebankovního registru klientských informací.

„Počet dotazů uživatelů Nebankovního registru klientských informací se za poslední tři roky zvýšil více než trojnásobně, konkrétně z počtu 2,1 miliónu dotazů za rok 2011 na více než 7,7 miliónu dotazů za rok 2013“, uvedl Jiří Rajl, ředitel sdružení CNCB – Czech Non-Banking Credit Bureau provozující Nebankovní registr.