Platby mobilem

04.04.2013 12:09

Fotka kódu místo složité faktury. Jednoduché platby mobilem se stávají hitem

Rychlé a jednoduché jsou platby mobilním telefonem s pomocí fotky takzvaného QR kódu. Černobílé čtverečky se objevují stále víc a zažívají v Česku boom. Během letošního roku chtějí novou možnost platby nabízet i všechny tuzemské banky.
Placení mobilem pomocí sejmutí QR kódu z počítače.
Placení mobilem pomocí sejmutí QR kódu z počítače.
foto: MasterCard

Jednoduché platby mobilem, při kterých není nutné zdržovat se vypisováním údajů, ale stačí pouhá fotka kódu, pronikly do Česka.

Rychlý převod peněz umožňuje načtení černobílého čtverečku, takzvaného QR kódu, který se stále častěji objevuje na fakturách nebo na stránkách e-shopů. Po jeho vyfocení chytrým telefonem už stačí jen platbu zkontrolovat a potvrdit. Příslušné údaje vyplní přístroj sám.

Přímo v mobilních aplikacích bank si tento rychlý způsob placení mohli zatím vyzkoušet jen klienti Komerční banky a Raiffeisenbank, během letoška se ale k němu dostanou klienti většiny tuzemských bankovních domů.

Tento měsíc spustila QR platby ČSOB a Poštovní spořitelna, během léta se na ně chystá Česká spořitelna a do konce roku tyto plány HN potvrdily UniCredit Bank, GE Money Bank, Zuno a Equa bank. V omezeném rozsahu, jen pro majitele mobilů Apple, ji v dubnu zpřístupní Air Bank.

Rychlý boom QR plateb

Využívání QR plateb rychle roste. „Například v únoru a v březnu přes ně bylo provedeno čtyři tisíce plateb. To je víc než desetina z celkového počtu plateb u obchodníků, zadaných přes počítač nebo telefon,“ říká mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň.

Podobně Michal Teubner z Komerční banky uvádí, že jen v březnu provedli její zákazníci přes aplikaci pomocí QR kódu téměř dva a půl tisíce plateb. Ještě oblíbenější bylo přímé posílání peněz mezi dvěma zákazníky, které se touto cestou také zjednodušuje. Jen za první měsíc od spuštění ji využilo deset tisíc lidí.

Na principu QR kódů funguje třeba i platební systém kartové společnosti MasterCard. Jejich mobilním platbám i dalším systémům od společností VISA nebo českého Mobita tak mohou banky samy konkurovat třeba při platbách v e-shopech.

Poslání peněz pomocí QR kódů probíhá jako platba převodem. Připsání financí na účet v jiné bance tak může být až druhý den, neplatí se za něj ale poplatek prostředníkovi, což může oslovit zvláště menší obchodníky. Banky navíc rozšiřují i vlastní systémy pro placení na internetu.

Zdroj: Ihned.cz