Sberbank na českém trhu

26.03.2013 15:17

Sberbank chce do roku 2016 zdvojnásobit tržní podíl v ČR. Cílí na Rusy a firmy obchodující v Rusku

Sberbank otevřela vlajkovou pobočku v Praze v ulici Na Příkopě. "Jsme jediná ruská banka v ČR, jsme proto jedinou jasnou volbou pro firmy obchodující s rusky mluvícími zeměmi", tvrdí šéf skupiny Sberbank.
Herman Gref, CEO a předseda představenstva Sberbank
Herman Gref, CEO a předseda představenstva Sberbank
foto: HN - Matej Slávik

Sberbank oficiálně uvedla svoji značku na český a evropský bankovní trh. Třetí největší banka v Evropě, funguje v České republice pod značkou Sberbank CZ od konce února. Vznikla po úspěšné akvizici Volksbank International v loňském roce. Česko chce banka využít jako odrazový můstek pro další mezinárodní expanzi.

„Jsme jediná ruská banka v ČR, jsme proto jedinou jasnou volbou pro firmy obchodující s rusky mluvícími zeměmi," řekl  na středeční tiskové konferenci banky Herman Gref, generální ředitel a předseda představenstva Sberbank Rusko.

Předseda představenstva Sberbank CZ Libor Holub doplnil, že chce do roku 2016 zdvojnásobit tržní podíl banky v Česku na zhruba 4 až 5 %. Dopomoci by k tomu měla právě větší orientace na rusky hovořící klienty a velké korporace, které svůj byznys směřují právě do Ruska. 

„V prvním roce po akvizici jsme se zaměřili na integraci a sladění interních procesů s našim novým vlastníkem. Pokud jde o obchodní oblast, rozšířili jsme tým firemních bankéřů pro segment velkých korporací a syndikovaných úvěrů, zprovoznili jsme také nové oddělení zaměřené na exportní byznys, což nám umožňuje financovat zahraniční obchod a získávat nové klienty,“ doplnil Holub.

Sberbank se chce zaměřit na financování rusko-českých obchodů. Zároveň hodlá podpořit ruské investice v Česku. Po roce od dokončení akvizice Volksbank proto podnikla další krok k podpoře českého exportu a podepsala memorandum o vzájemné spolupráci s Českou exportní bankou.

Již v roce 2012 podepsala podobnou smlouvu se státní Exportní a garanční pojišťovací společností EGAP. Strategickým cílem Sberbank je vytvářet do tří let 5-7 % čistého zisku z mezinárodních operací.

Sberbank vlastní bankovní síť v České republice po akvizici poboček Volksbank. Dohoda o prodeji banky byla podepsána v únoru roku 2012, pod značkou Sberbank vystupuje banka na českém trhu od konce letošního února. Při této příležitosti otevřela již pod značkou Sberbank novou vlajkovou pobočku v ulici Na Příkopě v Praze.

Kromě rozsáhlých investic do rekonstrukce poboček v Česku, které by se měly pohybovat v desítkách milionů Kč, si banka stanovila za cíl přinést do bankovnictví další technologické inovace. V dubnu pak představí upravené produkty a služby, kterými chce oslovovat klienty.

Zdroj: ihned.cz