Zdeněk Bakala do žebříčku naskočil v roce 2010. Za to, že letos hranici miliardy dolarů nepřekonal, může podle magazínu pokračující tíživá situace v ostravsko-karvinských dolech, propad akcií ukrajinské těžební firmy Ferrexpo a také silný dolar.

Majetek nejbohatšího Čecha, jenž je v žebříčku Forbesu už podesáté, se snížil z loňských 11 miliard na 8,4 miliardy dolarů. Uplynulý rok byl pro Petra Kellnera nepříjemný, největší část majetku má uloženou stále v Rusku a tamější krize je hlavním důvodem, proč zchudl v přepočtu o zhruba 62 miliard korun, uvedl Forbes.

Dalším čtyřem nejbohatším Čechům majetek rostl. Například druhý nejbohatší, majitel Agrofertu a vicepremiér Andrej Babiš, si oproti loňsku o sto miliónů dolarů polepšil a jeho majetek Forbes odhaduje na 2,5 miliardy USD (61,2 miliardy korun).

Pět Čechů mezi dolarovými miliardáři
 Jméno Jmění v mld. USD Jmění 2014 Umístění v žebříčku
Petr Kellner 8,4 11 160.
Andrej Babiš 2,5 2,4 737.
Radovan Vítek 1,8 1,4 1054.
Karel Komárek 1,7 1,6 1118.
Pavel Tykač 1,1 1 1712.
Zdroj: Forbes

Nejbohatším mužem světa zůstal zakladatel Microsoftu Bill Gates, který proti loňsku zvýšil hodnotu svého majetku o 3,2 miliardy na 79,2 miliardy dolarů.

Na druhém místě je mexický telekomunikační magnát Carlos Slim Helú a na třetím legendární americký investor Warren Buffett. Ten si proti loňsku polepšil o téměř 15 miliard dolarů, což je nejvíce z celého seznamu. Důvodem je růst ceny akcií jeho investiční skupiny Berkshire Hathaway.

V první desítce nejbohatších lidí světa se od loňska změnilo jenom jediné jméno. Vládce kasin v Las Vegas Sheldona Adelsona nahradila na desátém místě majitelka značky L’Oreal, třiadevadesátiletá Liliane Bettencourtová.

A kde jsme my?

zdroj: www.novinky.cz